Mijn filosofie

Je kunt te goed denken

Voor de meeste hoogopgeleide mensen is denken geen probleem. Je was er altijd al goed in, en je bent er jarenlang dagelijks in getraind en voor beloond.

Van de buitenkant ziet je leven er reuze geslaagd uit, maar iets klopt er niet. Waarom ben je nou niet gelukkig?

Mijn voorlopige antwoord is: omdat je simpelweg de verkeerde strategie gebruikt. Je hebt zó geleerd om te denken, dat je denken overal voor inzet. Maar het is niet overal een goede strategie voor.

Voor analyseren, gevaar inschatten en dat aan je zenuwstelsel doorsturen: ja.
Voor je gelukkig, levend en tevreden voelen: nee.
Daar heb je ook de rest van jou voor nodig.

Wie bepaalt wat goed leven is voor jou?

Wil je een betekenisvol leven leiden? Dan kun je voor die betekenis om je heen kijken. Daar vind je allerlei invullingen van ‘betekenis’. Sommige zullen je nog relatief goed passen.

Maar zolang je probeert te voldoen aan wat betekenisvol zou moeten zijn, maar niet zo VOELT – dan kan je keihard je best doen en op een hoog niveau functioneren, maar zal je nooit tevreden zijn.

De zoektocht is dus: wat bezorgt mij nou werkelijk een fijn leven? De enige maatstaf die je daarvoor hebt, is je innerlijke staat. Hoe voelt het in je lijf?

Een denker die de verbinding met zijn lijf kwijt is kan he-le-maal niets met die vraag. Hij grijpt dus terug op wat hij wèl weet: mentale beelden en ideeën. Van andere mensen.

Zo kan je leven vol raken met waarvan je denkt of wilt dat het bij je past. En tegelijkertijd weet een deel van jou dat het niet zo is. Je kan dat lang volhouden, en soms is dat ook nodig.

Maar als je dit leest ben je misschien nieuwsgierig naar hoe het anders kan. Omdat je ergens intuïtief weet dat dit niet de bedoeling kan zijn, leven zoals je nu doet.

Ik geloof dat het uiteindelijk voor jou én de wereld beter is, als je datgene doet waar je diep gelukkig van wordt.

Wat dan nu?

Het is tijd om verstand te gaan krijgen van wat jouw lijf je vertelt. Het is je kompas voor wat belangrijk is in jouw leven. In mijn woorden: het vertelt je wanneer jij lykke ervaart.

Je doet dat door bewustzijn naar je lijf te brengen. Dat voorziet jou van een constante stroom aan informatie – wat voelt goed voor mij en wat niet? En met die informatie kun jij – als je wilt – je leven bijsturen.

Ik gebruik praktische oefeningen uit NLP en systemisch werk die het denkvolume iets lager draaien en je helpen voelen wat je lijf te melden heeft.

Dat lichaamsbewustzijn is even wennen voor mensen die gewend zijn om hun hoofd voorrang te geven. Mijn talent is om dat soort mensen in deze ontwikkeling te begeleiden. Zodat ze naast een sterk denkhoofd ook een sterke verbinding hebben met de rest van zichzelf.

De wereld heeft bewuste denkers nodig.

Wat levert lykke je op?

  • je gaat radicaal goed voor jezelf zorgen
  • je leven krijgt richting omdat je weet wie je bent en wat belangrijk voor je is
  • je bent in verbinding met je hoofd én met je lijf – ook in contact met een ander
  • je wordt minder snel getriggerd omdat je gebeurtenissen niet persoonlijk neemt
  • je zegt met gemak nee
  • je bent tevreden en hebt een fijne invloed op anderen